مدتی پیش یکی از کارفرمایان درخواست بازدید از سیستم لولهکشی سوپردرین ساختماناش را داد و با توجه به اینکه این پروژه در یکی از شهرستانهای غرب کشور بود به ایشان گفتیم برای سرعت عمل هر چه بیشتر از طریق نرمافزار اختصاصی سوپرپایپ با شما ارتباط تصویری برقرار میکنیم و بازدید را کنترل خواهیم کرد.
هنگام بازدید از پروژه با اشکالات بزرگی در اجرا مواجه شدیم که در این «یک تجربه» آن را بازگو میکنیم. با ما بمانید.
اشکالات اجرایی چه بود؟
مجری این پروژه از قبل اطلاعاتی در مورد سوپرونت (سیستم مدرن ونت که شرکت سوپرپایپ عرضه میکند) به دست آورده بود و بدون اینکه درخواست طراحی جانمایی محل سوپرونتها را به نماینده شرکت سوپرپایپ در استان بدهد خودش اقدام به طراحی و اجرا کرده بود. ایشان در روش اجرایی خودش، ونت سنتی و سوپرونت را تلفیق کرده بود و روی سهراهی قبل از سیفون توالت فرنگی ونت سنتی اجرا کرده بود و در نظر داشت بعدا روی لوله ونت یک عدد سوپرونت اجرا کند. تا اینجای کار دو اشکال مشخص شد: 1- اجرای سیستم سوپرونت بدون نقشه 2- تلفیق روش سنتی و سوپرونت که اتلاف هزینه و زمان را در پی داشت.
از دیگر اشکالاتی که در این بازدید آنلاین به چشم خورد اجرای سهراهی محل نصب سوپرونت در خارج از زاویه عمودی بود. یکی از الزامات نصب سوپرونت این است که حتما به حالت عمودی نصب شود و در غیر اینصورت دیافراگم سوپرونت به حالت نیمه باز میماند و کارآیی نخواهد داشت.
بیشتر بخوانید: چرا سیستم فاضلابی سوپردرین بهترین انتخاب است؟
اشکال مرتبط با مقررات ملی چه بود؟
اما اشکالات فقط منحصر به دو مورد بالا نبود. اشکال بزرگی که اتفاقا مبحث ۱۶ مقررات ملی ساختمان (تاسیسات بهداشتی) روی آن حساس است این بود که لولههای ونت سنتی توالت فرنگی را که باید حداقل ۱۵ سانتیمتر بالاتر از تراز سرریز توالت به لوله عمودی ونت وصل شود (و معمولا زیر سقف طبقه بالا قفل میشود) در همان طبقه جمعآوری کرده بود و این موضوع باعث شده بود اگر در سیستم فاضلابی گرفتگی بوجود بیاید، فاضلاب قبل از اینکه از توالت فرنگی خارج شود وارد سیستم ونت شده و کسی متوجه گرفتگی نمیشود.
مقررات ملی چه میگوید؟
در صفحه ۱۱۰ مبحث ۱۶ مقررات ملی قسمت ۱۶-۵-۲-۵ گفته شده که:
(۲) لوله هواکش خشک، بلافاصله پس از اتصال به لوله افقی فاضلاب باید با زاویه بیش از ۴۵ درجه نسبت به سطح افق تا دست کم ۱۵۰ میلیمتر بالاتر از لبه سرریز دستگاهی که هواکش برای آن نصب شده است مطابق شکل، بالا رود.
اشکال دیگر، عدم توجه به زمان درست کنترل اجرا
یکی از نکاتی که همیشه در مورد بازدید از پروژه لازم است مورد توجه قرار گیرد زمان درست بازدید است. توصیه اکید ما این است که به محض اجرای یک واحد نمونه از پروژه، بازدید آنلاین یا حضوری صورت گیرد تا اگر اشکالی هست و نیاز به تغییر و اصلاح وجود دارد با حداقل هزینه و خسارت انجام شود. اما متاسفانه در این پروژه زمانی که برای بازدید به ما اطلاع دادند اگرچه یک ساعت پس از اطلاعرسانی بازدید آنلاین انجام شد ولی در آن مقطع همه پروژه اجرا شده بود و به قول معروف کار از کار گذشته بود.
اصلاح و «اقدام اصلاحی» چگونه صورت گرفت؟
بعد از بازدید آنلاین این پروژه گفتگویی با مجری و کارفرما صورت پذیرفت و اشکالات را برایشان شرح دادیم. هر کجا نیاز به اصلاح بود انجام شد و از مجری دعوت کردیم برای دریافت آموزش به دفتر هماهنگی تهران مراجعه کنند. در شرکت سوپرپایپ هر ماه کلاسهای آموزشی برای مجریان برگزار میشود و این مجری هم ثبتنام شدند و با تکنیکهای اجرای سیستم فاضلابی سوپردرین بیشتر آشنا شدند. بعد از دریافت آموزش یک تور بازدید از پروژههای مطرح تهران برای ایشان برگزار شد و در این بازدیدهای حضوری مجری با توضیحات تیم پشتیبانیفنی سوپرپایپ از نزدیک با اجرای درست آشنا شد.
همکاران فنی سوپرپایپ مدتی هم در اجراهای بعدی مجری همراهی و پیگیری کردند و الان که حدود دو سال از آن زمان گذشته ایشان موفق شدند مراحل مجریمجاز را بگذرانند و در حال حاضر مجریمجاز سوپرپایپ هستند و در استان خودشان خدمات فنی سوپرپایپی ارائه میکنند.
* این مطلب بخشی از شماره ۵۶ نشریه مجری است که در تابستان ۱۴۰۳ توسط سوپرپایپ منتشر شده است. مجری تنها نشریه فارسیزبان ویژه مجریان تأسیسات و مهندسان ناظر است که از سال ۱۳۸۱ با هدف ارتقای دانش فنی منتشر میشود. این نشریه، که بهطور رایگان در اختیار متخصصان صنعت قرار میگیرد، بستری برای انتقال دانش بهروز، معرفی راهکارهای نوین و تقویت ارتباط میان فعالان این حوزه است.